Bijzondere zeehond in Bloemkamp

WoonZorg- en Behandelcentrum Bloemkamp in Bolsward levert hoogwaardige zorg, service en advies aan ongeveer 210 cliënten. Het leefklimaat sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen en keuze van de cliënt.


Binnen Bloemkamp zijn drie psychogeriatrische afdelingen, namelijk: Lavendel, Sering en Jasmijn. De meeste cliënten die daar verblijven, hebben een vorm van dementie. Deze ziekte tast de mens aan in zijn kern en eigenheid. Bloemkamp richt zich dan ook op de belevingswereld van de oudere met dementie. Om een kalmerend effect tot stand te brengen en emotionele reacties van psychogeriatrische cliënten te ontlokken is men  overgaan tot aanschaf van de Paro, een elektronische zeehond.

Paro is een mechanisch zeehondje uit Japan. Het “knuffeldier” heeft sensoren en reageert op aanrakingen door het bewegen van de staart, de vinpoten, het hoofd en het openen en sluiten van de ogen. Tevens reageert Paro op geluiden en kan het stemmen herkennen. Het kan emoties tonen zoals verbazing, blijdschap en boosheid en het produceert klanken die lijken op een echte babyzeehond. Uit onderzoek is gebleken dat dementerende ouderen goed op Paro reageren. Door aanraking worden cliënten rustiger en kan het medicijngebruik soms verminderd worden. Cliënten houden hier een positieve beleving aan over.

 Karin Witteveen, teamleider van afdeling Lavendel,  raakte enthousiast over de Paro. Zij is op bezoek geweest in verpleeghuis ‘De Enk’ te Zuidlaren, waar de Paro sinds een jaar geïntroduceerd is. Tevens zocht zij contact met de studenten van het ROC Friese Poort te Sneek. In samenwerking met hen is er in het jaar 2011 het een en ander georganiseerd om geld in te zamelen voor de aanschaf van Paro. Zo werden op de Open Dag van de zorg op 19 maart 2011 zelfgemaakte producten verkocht, werd op ROC Friese Poort een geldinzamelingsactie met broodjes worst gehouden en op 29 juni 2011 organiseerden de studenten samen met de afdeling Lavendel een grootse benefiet Dinershow met als thema ‘Ik hou van Holland’.

Daarnaast hebben giften van de stichting Sint Anthony Gasthuis te Bolsward,  Rabobank Sneek Zuidwest Friesland en diverse donaties van cliënten en familieleden het mogelijk gemaakt om de Paro aan te schaffen   Afdeling Lavendel wil langs deze weg een ieder hartelijk bedanken voor de donaties.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.