Bijzonder speldje voor oorlogsmuseum

Tonny en Henk Witteveen zijn de afgelopen week in het bezit gekomen van een bijzonder speldje.

Het gaat om een reversspeld met daarop een hakenkruis welke is gevonden op de plek waar de B-24 bommenwerper, Snow Goose, neerstortte. De speld was jaren in het bezit van mijnheer Vallinga uit Bolsward die het speldje op een bijzondere manier vond.

 

In eerste instantie wilde hij hij het schenken aan het kazemattenmuseum maar die vonden dat het veel beter op zijn plaats was in Bolsward. De plek waar het speldje ooit werd verloren.

In een brief beschrijft Vallinga hoe hij het speldje in zijn bezit kreeg.

“Als 10 jarige jongen (in 1957) ging ik vaak samen met buurtgenoten naar het zwembad gelegen aan de Snekervaart. Evenzo was het gelegen stuk land voor het zwembad een bakermat voor eieren zoeken en polsstokspringen over de daar aanwezige slootjes. Op een vrije middag van de lager school gingen we weer als van oud met de andere jongens uit het rode dorp weer polsstokspringen in die weilanden. Na veel plezier van dat springen (met een nat pak) ging ik de klos van de polsstok ontdoen van de aanwezige slootmodder resten. Tijdens dat schoonmaken vond ik het speldje en vertelde thuis wat ik gevonden had”.

“Mijn ouders vertelden dat ik het maar weg moest doen of verbergen, daar het niet een leuk speldje was om te hebben en zeker niet om over te praten met andere mensen. Het speldje is daar verloren door een Duitse militair want die waren, na het neerstorten er snel bij  om te zien of er overlevenden waren”.

“Anno 2013 ontdekte ik ik weer het speldje waar ik het had verborgen en dacht gelijk aan de woorden van mijn ouders dat het geen leuk speldje was. Daarom was mijn gedachte  dat het naar iets moet waar men de historie bewaard en herinnerd”.

Hij besluit de brief met de woorden:“Vandaar dat ik het aan jullie museum schenk om het een plaats te geven waar het behoort”.

Henk Witteveen laat weten vereerd te zijn met het speldje. Het is een extra stukje geschiedenis rondom het neerstorten van The Snowgoose.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.