Bijzonder boek: biografie over Sybrand Marinus van Haersma Buma

Wie een liefhebber is van biografieën en van de geschiedenis kan deze zomer zijn hart ophalen aan de biografie over Sybrand Marinus van Haersma-Buma. Inderdaad, de grootvader van Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden. Het boek kreeg de titel: Pionier van het verzet.

Het boek werd vorige week In het voormalige gemeentehuis van Wijmbritseradeel aangeboden aan burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân in aanwezigheid van onder andere Sybrand Buma alsook de jongste dochter van Sybrand Marinus, Cornélie van Haersma Buma.

De familiegeschiedenis van de Buma’s, waar in het Leeuwarder historisch en letterkundig centrum Tresoar veel over te vinden is, telt heel wat burgervaders. Zo ook Sybrand Marinus die burgemeester was van Wijmbritseradeel. In die rol verzette hij zich in de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers. Zo droeg hij consequent een speld met de beeltenis van koningin Wilhelmina, was hij medeoprichter van het Legioen Oud-Frontstrijders en bevriend met verzetsman Pim Boellaard. Hij organiseerde ondergrondse activiteiten en legde een netwerk van onderduikadressen aan. Het leidde tot zijn arrestatie en zijn latere overlijden in 1942 in concentratiekamp Neuengamme.

Intensief research naar de familiegeschiedenis

Schrijver André Vermeulen, die jarenlang voor de Haagsche Courant en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) schreef, en hoofdredacteur was van een opinietijdschrift voor ondernemers legt zich inmiddels al jaren toe op de samenstelling van biografieën en bedrijfs- en familiegeschiedenissen. Hij deed intensief research naar deze geschiedenis en raadpleegde behalve het rijke familiearchief en dagboeken ook zoon Berhard die als tienjarig jongetje de arrestatie van zijn vader meemaakte en daar over kon vertellen.

 

De titel van het boek is ‘Pionier van het verzet’ en beschrijft het korte leven van een van de weinige Nederlandse burgemeesters die de Duitse overheersers unverfroren recht in de ogen durfde te kijken, zo luidt de beschrijving van het boek door Walburg Pers uit Zutphen, de uitgeverij die het boek aanbiedt.

Het boek is onder andere bij uitgeverij Walburg te bestellen en biedt een kijkje in een bijzondere familiegeschiedenis. Een aantal familieleden heeft het boek al gelezen en blijkt enorm enthousiast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.