Bijna 2.000 lantaarnpalen in Súdwest-Fryslân met LED-lamp

Gemeente Súdwest-Fryslân vervangt alle oude verlichting in het buitengebied door LED-verlichting. Dit najaar hebben 550 lantaarnpalen de energiezuinige LED-lampen gekregen.

De gemeente heeft zo’n 16.000 lantaarnpalen in beheer. In 2013 is de gemeente Súdwest-Fryslân begonnen met het vervangen van de oude straatverlichting door energiezuinige LED-verlichting. De afgelopen maandenzijn ongeveer 550 lantaarnpalen buiten de bebouwde kom voorzien van LED-verlichting. Daarmee zijn er in Súdwest-Fryslân nu bijna 2.000 lantaarnpalen met LED-verlichting.

60% energiebesparing

De LED-lampen hebben meerdere voordelen. De meeste nieuwe LED-lampen hebben dimmers, waarmee je de verlichting ’s avonds geleidelijk kunt dimmen (tot ongeveer 40%) en ’s ochtends weer feller kunt maken. Zo besparen we tot 60% aan energie en er is ’s nachts minder lichtvervuiling.

Je ziet nog vaak dat lantaarnpalen ’s nachts om en om aanen uit staan. Met de energiezuinige LED-verlichting blijven alle lampen gedimd aan, waardoor het licht zich beter verspreidt.

Veilig

Je kunt het verschil goed zien: de oude lampen verspreidden een geel-oranje licht, terwijl de LED-lampen een kenmerkend wit licht geven. In het witte licht zijn kleuren beter te onderscheiden dan in het geel-oranje licht. Weggebruikers ervaren het LED-licht dan ook vaak als veiliger.

Planning

Op dit moment heeft zo’n 12% van de lantaarnpalen de energiezuinige LED-verlichting. De gemeente gaat de komende jaren door met het vervangen van de oude verlichting. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, vervangt de gemeente de lampen alleen als ze toch al aan vervanging toe waren. De gemeente kijkt ook per situatie of het met minder verlichting toe kan.

In het SER-Energieakkoord staat als doel: 20% energiebesparing in 2020 en 50% in 2030, ten opzichte van de cijfers van 2013. “We verwachten dat we dat ruimschoots bereiken als we in dit tempo doorgaan. Zo kunnen we mooi bijdragen aan het duurzamer maken van onze gemeente,” zegt wethouder Mirjam Bakker.

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.