Bijenzwerm gevangen in Julianapark

Zaterdagavond werd stadsimker Harm Jan Heeringa gewaarschuwd voor een zwerm bijen die hun koningin was gevolgd naar een boom in het park.  

Een bewoner van de Snekerstraat had ’s middags de grote zwerm al zien vliegen en op die manier werd Heeringa gewaarschuwd. De bijen zaten op voldoende afstand van het wandelpad en leverden op die manier geen gevaar voor omstanders op.

Het ging om een volk van zo’n 15.000 tot 20.000 bijen, het gebeurd vaker dat een volk zich in tweeën splitst.  Het gaat dan vaak om de natuurlijke drang tot voortplanting. In de natuur is zwermen de enige manier om aan voortplanting te doen voor een bijenvolk.

Het vangen van het bijenvolk was relatief gemakkelijk. De tak waarop de koningin was gaan zitten was dun en werd met een simpele snoeischaar doorgeknipt en op die manietr kon het grootste deel van het volk in de nieuwe bijenkast geschud. En omdat de koningin daar ook bij zat kwamen de andere bijen vanzelf op de kast af. Het betekent dat Heeringa er weer een extra volk bij heeft.

Meer foto’s


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *