Bidden onderweg

Zo af en toe heb ik een studiedag in het midden van het land. Ik mag dan altijd graag met de trein reizen. Lekker ontspannen, geen aandacht nodig voor de weg, tijd om een boek te lezen, een stukje te breien of een vergadering voor te bereiden – heerlijk rustig. Daarbij komt het natuurlijk best vaak voor dat ik een spiritueel of theologisch boek op schoot heb.

Nu valt het me op dat ik de laatste jaren lang niet meer de enige ben in zo’n treinstel die zich met geestelijke zaken bezighoudt. Bijna elke keer kom ik jongeren tegen die ook stille tijd houden, een bijbellezing op hun telefoon raadplegen of met elkaar over een kerkdienst of hun geestelijk leven praten. Ik weet natuurlijk ook wel dat ik dat waarschijnlijk eerder opmerk dan een ander, maar toch komt het echt opvallend veel vaker voor dan vroeger. Dankzij de mobiele telefoon en draadloos internet zijn de mogelijkheden hiervoor enorm toegenomen, en het mooie is dat daar dus ook van alles aangeboden wordt om je geestelijk leven te voeden en te verrijken. Maar zoals het met het hele internet is, zo is het zeker ook met dit aanbod: rijp en groen kriskras door elkaar, en vind maar eens iets dat bij jou past.

Zelf ben ik erg onder de indruk van het internetaanbod van de Jezuïeten: momenteel een reeks van 7 meditaties over vluchtelingen onder het thema “Heden moet Ik in jouw huis verblijven”, zelfs geestelijke begeleiding via Skype is mogelijk, en ze bieden digitale retraites aan in Advent en Veertigdagentijd. Ook maken ze een app: Bidden onderweg. 10 tot 15 minuten, elke dag: de bijbellezing van de dag, wat mijmeringen bij de tekst die uitlopen op vragen, die je voor jezelf bij een rustig muziekje kunt overwegen, en een kort gebed. Een parochiaan vertelde me laatst, dat hij er in de trein naar zijn werk dagelijks de tijd voor nam en dat hem dat goed deed.

“Altijd bereikbaar zijn betekent: altijd gestoord kunnen worden” – het is ook goed om daar soms een tijdje van af te kicken. Maar voor alle andere momenten, onderweg, thuis, aan het werk of juist vrij: www.biddenonderweg.org. Van harte aanbevolen!

Pastor Nelleke ten Wolde-Hijwegen
Z. Titus Brandsmaparochie, R.K. Franciscuskerk

Reageren kan via de mail.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.