Bewijslast geleverd

 

Onlangs kreeg ik een interessante DVD cadeau. Het gaat over Lee, een rechtbankverslaggever, die onaangenaam verrast is als zijn vrouw tot geloof komt. Hij verwacht er niet veel goeds van en vervolgens gaat hij op zoek naar bewijslast om aan te tonen dat de verhalen over Jezus niet kloppen.

Omdat hij onderzoeksjournalist is, gaat Lee heel systematisch aan de slag door stap voor stap bewijs te verzamelen om daaruit conclusies te trekken. Hij gaat daarvoor dan ook niet op bezoek bij de eerste de besten, maar zoekt professoren en geleerden op. Zij hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de tijd van Jezus en de boeken die over Hem geschreven zijn.

Door zijn eerste onderzoek komt vast te staan dat Jezus echt heeft geleefd en dat de verhalen over hem kloppen. Juist omdat het in meerdere getuigenverslagen is vastgelegd, is er overvloedig bewijs dat hetwerkelijk zo gebeurd is. Juist uit het feit dat de verslagen over Jezus zijn vastgelegd in de tijd dat de getuigen nog leefden, blijkt dat het betrouwbaar is.

Wat echt grappig is, is het argument van de (schijnbare) tegenstellingen in de evangeliën. Dat wordt vaak aangedragen als bewijs dat de verhalen niet betrouwbaar zijn. Maar deze rechtbankverslaggever herkent hierin juist dat dit bij normale ooggetuigen precies zo werkt. Want daarbij krijg je ook een verschillend beeld vanuit verschillende hoeken en daaruit concludeer je het complete verhaal. Juist als alle getuigen exact hetzelfde verhaal vertellen, dan klopt er iets niet.

Langzamerhand verandert de houding van Lee en komt hij tot de conclusie dat de bewijslast er wel degelijk ligt. Maar hij blijft kritisch en dan vooral ten opzichte van de opstanding van Jezus. In zijn onderzoek naar de opstanding komt het voor hem vast te staan, dat er zoveel direct en indirect bewijs is voor het feit dat de opstanding van Jezus werkelijk gebeurd moet zijn,dat dit vandaag de dag zeker stand zou houden in een rechtszaak.

In zijn zoektocht komt Lee tot de conclusie dat deverhalen over Jezus wel degelijk kloppen en daardoor verandert hij van atheïst in gelovige. Dit gaat puur op basis van het feit dat de bewijslast geleverd is.

In zijn zoektocht komt Lee langs nog veel meer interessante vragen en tegenwerpingen, maar dat past allemaal niet in deze column. Dus voor wie meer wil weten, raad ik van harte aan om de DVD ‘The Case for Christeens te gaan kijken. Dit waar gebeurde verhaal is zeker de moeite waard.

Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward

Wilt u reageren, dan kan dat via de mail

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.