Bevrijdingsfestival Fryslân 2022: ruimhartig aandacht voor vrijheid

Het gratis toegankelijke Bevrijdingsfestival Fryslân is terug in de open lucht. Dit jaar wordt op 5 mei in heel Nederland stilgestaan bij het thema ‘vrijheid’ op 14 verschillende bevrijdingsfestivals. In Fryslân gebeurt dat op bevrijdingsdag met een festival op volle schaal in de binnenstad van Leeuwarden. Er is muziek, een kinderfestival en veel ruimte voor inhoud, gesprek en ontmoeting. Twee WOII-veteranen komen over vanuit Canada om aanwezig te zijn op 5 mei en we staan stil bij de huidige oorlog in Oekraïne.

“Juist nu zien we dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn, maar iets waar we continue aandacht voor moeten hebben”, zegt Jorrit Volkers namens Bevrijdingsfestival Fryslân. De situatie in Oekraïne krijgt daarom ruimhartig aandacht met muziek en ruimte voor ontmoeting en gesprek op het Plein van de Vrijheid. Ook kinderen werken aan het thema in de voorbereiding op het festival door het knutselen van honderden vredesduiven. “Laten we met z’n allen beseffen hoe groot de waarde van onze vrijheid is en hoe fragiel die vrijheid tegelijk is”, aldus Volkers. “Onze gedachten gaan uit naar iedereen die persoonlijk getroffen wordt door de oorlog in Oekraïne.”

Veteranen aanwezig

Naast de veteranen Art Boon en Jim Parks, die vanuit Canada te gast zijn bijeen aantal onderdelen van het festival, maakt ook de jaarlijkse Friese Veteranendag deel uit van het Bevrijdingsfestival Fryslân. Anders dan voorgaande jaren, kiest de organisatie er dit jaar voor het publiek op te zoeken. “De bedoeling is dat we stralen op het Wilhelminaplein”, vertelt Rob Zwaaneveldt namens de organisatie. “Iedere veteraan heeft zijn of haar eigen verhaal. Het is goed om met elkaar in gesprek te gaan over vrijheid. Dat we respectvol met elkaar omgaan, betekent veel voor de veteranen.”

Muziekprogramma met Friese en landelijke ambassadeurs

Bevrijdingsfestival Fryslân komt met een breed muzikaal programma op zeven verschillende podia in het centrum. Naast landelijk bekende artiesten als Suzan & Freek, Blaudzun en Son Mieux op het hoofdpodium, staan provinciale helden als De Hûnekop en Faske op de bühne. Faske is dit jaar de Friese Ambassadeur van de Vrijheid. Er is wederom veel ruimte voor opkomend talent uit de regio dat zich presenteert op SENA Performers Stage en de Student Stage.

De Mata Hariplein Dance Area bij Neushoorn biedt een gevarieerd programma voor de danceliefhebbers en op het Wilhelminaplein geeft onder andere het Orkest Koninklijke Luchtmacht een 1,5 uur durende show met muziek van Michael Jackson, Stevie Wonder en Queen. Ook voor kinderen is er een aantal muzikale acts. In totaal treden maar liefst meer dan 50 artiesten op, een verademing voor iedereen die twee jaar stil heeft gezeten.

Nieuwe voorzitter Bevrijdingsfestival Fryslân

Voor Jorrit Volkers betekent editie 2022 het laatste jaar als voorzitter van Bevrijdingsfestival Fryslân. Dertig jaar is hij vol overgave betrokken geweest bij de bestuurlijke invulling en organisatie van het festival. Naar eigen zeggen draagt hij het festival met een goed gevoel over aan een jong en enthousiast bestuur en met een gezonde financiële basis. Frank de Vries uit Leeuwarden neemt het voorzitterschap over.

Sponsoring, samenwerking en platform

Bevrijdingsfestival Fryslân kan rekenen op de steun van veel sponsoren en samenwerkingspartners waarmee het gratis toegankelijke festival gerealiseerd kan worden. Naast een jaarlijks festival op 5 mei, zet de organisatie ook in op een jaarrond platform voor initiatieven, projecten en activiteiten die in het teken staan van herdenken en vieren in Fryslân. Aanmeldingen zijn welkom op www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl.

Informatie uit dit persbericht is ook te vinden op www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl. Locaties, tijdstippen en achtergrond over de artiesten en verschillende programmaonderdelen worden de komende weken aangevuld en geactualiseerd.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.