Beschonken Makkumer vliegt over de kop: 1,5 jaar rijontzegging

LEEUWARDEN/MAKKUM – Een 40-jarige inwoner van Makkum kreeg maandag van politierechter Maaike de Wit een rijontzegging van anderhalf jaar opgelegd. De Makkumer was op 6 april 2014 op de A7 bij Oudehaske met een bestelbusje over de kop geslagen. De man had teveel drank op en dat was niet voor het eerst.

Getuigen hadden tegenover de politie verklaard dat de bestelbus drie keer over de kop was geslagen. De Makkumer had een aantal auto’s rechts via de uitvoegstrook ingehaald. Hij nam volgens de getuigen de bocht in de afslag vervolgens met veel teveel snelheid. De bus maakte een rare slinger en eindigde in de sloot. De bestuurder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Daar werd bloed afgenomen, dat vervolgens werd onderzocht op de aanwezigheid van alcohol. De uitkomst was een promillage van 2,09, meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid. De Makkumer speelde met vuur. Hij is in het verleden veel vaker veroordeeld voor rijden onder invloed. Vijf maanden voor het ongeval was hij nog voor de rechter geweest en veroordeeld.

Hij liep nog in een proeftijd, er hing hem een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar boven het hoofd. De man zei destijds tegen de politie dat hij vier flesjes bier had gedronken voor hij in de auto was gestapt. Dat moeten er meer zijn geweest, concludeerde de rechter. ‘Dat lijkt niet te sporen met de uitslag van de test’. De Makkumer moest zijn rijbewijs inleveren. Toen hij het terugkreeg van Justitie, meldde het CBR zich. Hij moest allerlei onderzoeken ondergaan en hij moest aantonen dat hij de drank kan laten staan. Sinds een half jaar heeft de man het rijbewijs terug, maar hij staat nog steeds onder controle bij het CBR. Het rijbewijs opnieuw kwijtraken zou volgens hem een ramp zijn. ‘Dan heb ik geen werk meer, dan ga ik de bijstand in. Ik doe liever een werkstraf van 240 uur dan dat ik mijn rijbewijs kwijtraak’, zei de Makkumer. Hij zou sinds het ongeval geen drup meer hebben gedronken.

De rechter was onverbiddelijk. De Wit veroordeelde de Makkumer tot een werkstraf van 60 uur, de door de officier van justitie geëiste 28 uur vond ze ‘aan de korte kant’. De voorwaardelijke rijontzegging van een jaar werd omgezet in een onvoorwaardelijke ontzegging. Daar kwam nog eens een rijverbod van een half jaar overheen voor het ongeval, plus een half jaar voorwaardelijke ontzegging met een extra lange proeftijd van drie jaar.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.