Bepaalt de consument wat boer uit koe en natuur haalt

Dinsdag 26 september geven Europarlementariër Jan Huitema, hoogleraar trekvogelecology,  winnaar van de NWO-Spinozapremie, Theunis Piersma en gedragseconoom Eva van den Broek hun visie tijdens de thema-avond Landbouw in Sneek.

De Landbouw is een belangrijke factor voor de Friese economie, werkgelegenheid,  landschap en biodiversiteit. Naast de boer als producent heeft ook de consument een belangrijke rol in het hele proces. De vraag is, hoeveel wil die voor zijn eten betalen.

Organisator en FNP raadslid Jelle Gerbrandy: “Yn Fryslân tilt it op fan de tûke, ervaren en jonge, topboeren. Sy wurkje hurd om de konsumint alle dagen fan suvelprodukten te foarsjen”.

Landbouw is vaak in het nieuws en flink in beweging. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in grotere stallen maar ook in dierenwelzijn. Momenteel schakelen veel melkveebedrijven over naar biologisch. De uitdaging is dan voldoen aan de gestelde eisen en een goed inkomen verwerven met meestal minder koeien per hektare.Wat de boer ook onderneemt, hij is sterk afhankelijk van Brusselse regelgeving.

Gerbrandy: “Us lânbou fertsjinnet in eigen ministearje, mei in minister dy’t de belangen fan dizze wichtige sektor yn Nederlân en Europabehertigt”.

Het CBL, centraal bureau levensmiddelenhandel, adverteerde zaterdag namens alle supermarkten in Nederland: “Niet de supermarkten bepalen de prijs die de boer voor zijn melk krijgt maar de wereldwijde markt van vraag en aanbod en de handel”. 

De thema-avond Landbouw is dinsdagavond 26 september om 8 uur.
Locatie kampeerboerderij Pasveer, Pasfeardyk 6, Sneek. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig. De avond wordt aangeboden door FNP Súdwest-Fryslân en de 1e keamer fraksje  OSF.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.