Belangrijke hobbel Reidmarroute opgelost

Bolsward/Dedgum – Het was even stil rondom de Reidmarroute, een nieuwe vaarroute die vanaf de Bolswardervaart naar de Oudegaaster Brekken gaat lopen.

Het was de bedoeling dat de electric-only route op 1 juli gereed zou zijn maar daarvoor moest de provincie wel een perceel verwerven. De onderhandelingen daarover verliepen moeizamer dan gedacht maar zijn  onlangs positief afgerond.

In februrai 2015 lieten de voorzitters van Bolsward Promotion, Bedrijvenvereniging Bolsward en Stadsbelang Bolsward al weten hoe belangrijk deze route is voor Bolsward. In een brief aan de gemeente lieten ze weten dat opening van de Reidmarroute belangrijk is voor de toekomstige positionering van Bolsward als toeristische trekpleister. Om Bolsward daadwerkelijk een knooppunt van de kleine recreatievaart te laten zijn is de verbinding met het merengebied rond Heeg een kans, die met beide handen gegrepen moet worden’, zo liet men het gemeentebestuur destijds weten. 

De Reidmarroute
De route gaat lopen vanaf de Bolswarder vaart naar het zuiden en passeert het dorp Westhem. Op de vaarroute komen watersporters tot de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar, dat in verbinding staat met de Aldegeaster Brekken.

Electric-Only
Fryslân is een belangrijke proeftuin voor elektrisch varen. Het Friese Merenproject wil deze schone, stille watersport stimuleren met de aanleg van electric-only routes. Op deze routes mogen alleen elektrisch aangedreven boten varen. Zo kunnen recreanten daar in alle rust van de Friese natuur genieten. De Reidmarroute is een mooie uitbreiding van het route netwerk in Súdwest-Fryslân.. Daarnaast levert het bouwen en het ombouwen van boten veel werk op, wat een stimulans geeft aan de Friese economie.

Het Friese Merenproject
De Reidmarroute is onderdeel van Het Friese merenproject, een samenwerking tussen gemeente en provincie. De gemeente Súdwest-Fryslân en de Provincie Fryslân willen de watersportplaatsen in de gemeente aantrekkelijker maken en daarmee ook de Friese economie stimuleren. Het Friese Merenproject is onderdeel van de ambitie Fryslân Topattractie.

Foto via Fryslan-Sudwest

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.