Asielzoekers naar Witmarsum

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente gevraagd om mee te werken aan de opvang van vluchtelingen in Witmarsum op de locatie van het eerdere asielzoekerscentrum (AZC).

Het COA heeft hierover contact met de heer Genee, de eigenaar van het voormalig klooster en het terrein. Door onder meer de oorlog in Syrië zijn nog steeds veel mensen uit die regio op de vlucht en op zoek naar een veilige plek. Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat de gemeente zijn aandeel blijft leveren aan de opvang van deze mensen die alles moeten achterlaten om oorlogsgeweld, discriminatie en terreur te ontvluchten. Witmarsum wordt naast Sneek mogelijk het tweede AZC in de gemeente.

300 vluchtelingen voor vijf jaar
Het COA wil een AZC in Witmarsum voor een periode van vijf jaar. Dit kan één keer verlengd worden met nog eens vijf jaar. In het AZC kunnen maximaal 300 mensen wonen. Deels in het bestaande klooster, maar ook in een nieuw gebouw achter het klooster. Het COA is verantwoordelijk voor de begeleiding en biedt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Witmarsum programma’s aan. Deze gaan over de Nederlandse samenleving, inburgering en terugkeer. De vluchtelingen zorgen voor zichzelf. Ze doen het huishouden, halen boodschappen e.d.

Proces
Het college van burgemeester en wethouders wil meewerken aan de vraag van het COA om een AZC te vestigen in Witmarsum. Vrijdagmiddag hebben alle inwoners van Witmarsum een brief gekregen. De gemeenteraad neemt later nog een besluit over de komst van een AZC in Witmarsum.

Informatieavond dinsdag 16 februari
Dinsdagavond 16 februari is er een informatieavond voor de inwoners van Witmarsum. Burgemeester Hayo Apotheker en wethouder Stella van Gent zijn namens de gemeente aanwezig, vanuit het COA is dit de heer Henk Wolthof.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.