Apotheker: "Lijnopstelling windmolens is verbinding tussen Noord Holland en Friesland"

Maandagavond was de eerste van vier hoorzittingen van de provincie Friesland over de windenergieplannen.

In het provinciehuis kwamen de eerste 24 van de 99 insprekers aan het woord om hun visie te laten horen met betrekking tot de windmolenplannen die de Provinciale Staten onlangs bekend maakte. Zo  werd er buiten het provinciehuis gedemonstreerd tegen de plannen voor een groot windmolenpark in het IJsselmeer, binnen waren in de vergaderzaal alle stoelen bezet.

Het belangrijkste argument van veel tegenstanders is dat een windmolenpark in het IJsselmeer ervoor zal zorgen dat het toerisme een gevoelige tik zal gaan krijgen en hierdoor ook de werkgelegenheid in het gebied.

Ook burgemeester Hayo Apotheker van Súdwest-Fryslan was inspreker. Hij mocht als laatste deze avond het woord voeren. De gemeente is fel tegen een windmolenpark in het IJsselmeer en had al eerder aangegeven voor een lijnopstelling langs de Afsluitdijk te willen kiezen. Ook nu gaf hij aan dat zijn gemeente kiest voor een lijnopstelling:”Windmolens langs de Afsluitdijk is iconisch en architectonisch verantwoord. Dan giet âld en nij tegearre!” Daarnaast is zo’n opstelling volgens Apotheker de verbinding tussen Noord Holland en Friesland.

Hij was niet de enige inspreker die de Afsluitdijk kiest als de locatie voor de windmolens. Veel insprekers vinden dat de Afsluitdijk een energie-dijk moet worden.

Tot en met donderdag zullen nog zo’n 75 sprekers van zich laten horen, alle argumenten  zullen mee worden genomen in het besluit welke de Provinciale Staten op 17 december zullen nemen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.