Statenleden aan het denken gezet over Westergoawei

WOMMELS – Een tiental Friese Statenleden zijn donderdagmiddag aan het denken gezet na een werkbezoek over de onveiligheid van drie kruispunten op de Westergoawei tussen Bolsward en Wommels.

Aanleiding van het werkbezoek is de onveiligheid van de kruispunten van Bolsward-Noord, Burgwerd en Wommels-Noord. In twee jaar tijd hebben op dit traject maarliefst 30 ongevallen plaatsgevonden, waarbij achttien mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis en één persoon om het leven kwam. Omdat eerdere vragen en verzoeken aan de provincie om de kruispunten veiliger te maken, werden afgeslagen, sloegen dertien dorpsbelangen de handen in één.

De dorpsbelangen hadden al steun gekregen van de beide gemeenten en van gedeputeerde Sietske Poepjes. De enige partij die nog geïnformeerd moest worden, waren de Friese Staten. Donderdagmiddag werd daarom een werkbezoek georganiseerd in It Reade Hynder in Wommels. Doel van deze bijeenkomst was om de Statenleden aan het denken te zetten om geld vrij te maken om iets aan de risicovolle kruispunten te doen.

Om dit doel te kunnen behalen presenteerde Hendrik Jellema, derdejaars student Verkeerskunde, het gevaar van de kruisingen. “De auto’s verdwijnen achter de raamstijlen van de auto. Automobilisten kijken wel, maar missen een auto omdat deze verdwijnt. Dit is het grootste gevaar”, aldus Hendrik Jellema. Ook liet politieagent Roel Adolfs weten dat het zwaartepunt met ongevallen de afgelopen vijf jaar op de Bolswarder, Burgwerder en Wommelser kruisingen liggen. Minder op de kruispunten van Winsum, Huins en Hilaard, waar men binnenkort met de schep te grond in gaat. Tot slot vertelde Johannes Herder, voorzitter van dorpsbelang Lollum/Waaxens, een verhaal van een slachtoffer van een ongeval op de Westergoawei, wat diepe indruk maakte op de aanwezigen.

 

Na de presentaties en verhalen in It Reade Hynder werd met een bus koers gezet naar de kruispunten. Statenleden konden met eigen ogen ervaren hoe de kruispunten eruit zien en met uitleg werden zij gewezen op de gevaren. Bij terugkomst in It Reade Hynder werd door Henk van der Veen (CDA) en Franke Doting (VVD) aangegeven dat voor het einde van het jaar een plan klaar moet liggen welke kruispunten moeten worden aangepakt.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.