Alysha Wester zit op afstand weer in de klas

Bolsward – Voor Alysha Wester uit Bolsward begon de schooldag op een wel heel speciale manier. Door de inzet van KlasseContact kon ze vandaag weer in contact komen met haar klas.

De ‘KPN Klasgenoot’ in de klas legt een verbinding tussen de leerling thuis of in het ziekenhuis en de leerlingen op school. Op die manier kan Alysha uit de 1e klas VMBO van School Lyndensteyn Beetsterzwaag weer gewoon meedoen met de lessen.

KlasseContact brengt leerling en klas weer in contact

Voor leerlingen die langdurig niet naar school kunnen, biedt KlasseContact uitkomst: de interactieve, beeld- en geluidsverbinding maakt lessen volgen op afstand mogelijk. De verbinding tussen de laptop of tablet van de leerling thuis en ‘de Klasgenoot’ op school komt tot stand via het 4G-netwerk. Zo is er aan beide kanten van de verbinding altijd beeld en geluid beschikbaar. De leerling kan de Klasgenoot in de klas, die is uitgerust met een 360 graden-camera, op afstand besturen en zodoende de camera draaien, of laten inzoomen op het bord. Ook kan het een virtuele vinger opsteken; er gaat dan een lampje op de Klasgenoot branden.

Sociaal isolement en leerachterstand voorkomen
Dit technologische hoogstandje wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor, ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). De consulenten zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Op die manier maken elk schooljaar honderden zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact. Consulent Berber van der Meer was nauw betrokken bij deze plaatsing van KlasseContact. “Het blijft geweldig om te zien hoe blij de leerling reageert bij dat eerste contact: eindelijk de medeleerlingen weer eens zien en aan de slag met huiswerk. Uiteindelijk wil geen kind achterop raken met het schoolwerk!”

Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten
De Klasgenoot is een steuntje in de rug voor chronisch en langdurig zieke leerlingen, zodat ze het gevoel hebben er toch bij te horen. “Een leerling die niet of nauwelijks contact heeft met klasgenoten verliest al snel aansluiting”, zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure. “Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. Hij of zij wordt niet meer uitgenodigd voor feesten, heeft steeds minder contact op sociale media en mist de laatste nieuwtjes. Terwijl direct contact met leeftijdsgenoten zo belangrijk is voor de ontwikkeling van iedere leerling, kerngezond of chronisch ziek. Dankzij KlasseContact kunnen ook leerlingen die chronisch of langdurig ziek zijn de lessen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenoten!”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.