Alle nieuwe molens naar Súdwest-Fryslan

Gedeputeerde Staten maakten dinsdagmiddag bekend dat  alle nieuwe windmolens in Friesland in het IJsselmeer komen te staan.

Het gaat dan om een windmolenpark van 350 megawatt  en op de kop van de Afsluitdijk het opschalen van het bestaande park Hiddum Hou.

Dat betekent dat alle nieuwe windmolens in de gemeente Súdwest-Fryslân komen te staan. Die liet maandag juist weten dat zij de molens liever in een lijn langs de Afsluitdijk zag komen te staan en geen park in het IJsselmeer De drie coalitiepartijen PvdA, CDA en FNP staan achter deze plannen.

Wethouder Gea Akkerman van Súdwest-Fryslân  begrijpt niets van van het besluit van de provincie om alle molens in haar gemeente te plaatsen. Maar hoopt dat de Provinciale Staten het besluit niet zal overnemen. Dinsdagavond zal ongetwijfeld het onderwerp op de agenda staan van de commissievergadering Doarp,Stêd en Omkritten.

Het college van Gedeputeerde Staten wil zo veel mogelijk oude molens saneren en financiële participatie van burgers bevorderen. Dit wordt later verder uitgewerkt. Wat betreft het windmolencluster Hiddum Hou bij de kop van de Afsluitdijk neemt het college de bevindingen van Fryslân foar de Wyn over.

Samen met de 160 megawatt die er in Friesland al staat aan windstroomvermogen, voldoet de provincie zo ruimschoots aan de verplichting om in totaal 530,5 megawatt aan opwekkingsvermogen te realiseren.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.