Algemeen directeur Klokslag tevreden met overname

Maandag 6 oktober was de buy-out van de aandelen van machinefabriek De Klokslag en werd de handtekening geplaatst onder het contract waarmee de aandelen van het Bolswarder bedrijf over ging in de handen van de Gea Groep uit Duitsland.

Evert Yntema, algemeen directeur van De Klokslag, heeft een goed gevoel bij de overname, maar het was wel een moeilijk besluit. Het besluit is vooral genomen met het oog op de toekomst. Nadat na 25 jaar twee aandeelhouders met hun werkzaamheden stopten vanwege hun pensioengerechtigde leeftijd moest er wel iets gebeuren, aldus Yntema. Er was geen opvolging te verwachten vanuit de familie en om het bedrijf te laten bestaan ontstonden er begin dit jaar gesprekken met de Gea groep. De Gea groep is geen onbekende voor het Bolswarder bedrijf. De bedrijven werkten in het verleden al vaker samen aan projecten.

Het bedrijf zit voor een groot deel in het food segment en juist het deel wat de Klokslag fabriceert ontbrak bij het Duitse bedrijf. En die ontbrekende schakel wilde men graag bij hun bedrijf inlijven. Het due diligence onderzoek werd positief afgesloten en daarom konden afgelopen maandag de aandelen van de Klokslag over worden gedaan aan de Gea groep.

Los van de toekomst is het lastig zaken doen met de financiële instellingen in Nederland. Bij een bedrijf als de Klokslag hebben projecten een grote voorfinanciering nodig en de banken staan hierin vaak minder positief. Met de overname wordt de voorfinanciering eenvoudiger.

Voor het bedrijf in Bolsward verandert er niet veel. Er komt een nieuwe algemeen directeur en de naam GEA groep zal voor de naam van de Klokslag komen te staan. De 100 medewerkers en de 50 zzp’ers die bij het bedrijf werken blijven gewoon aan het werk. Zo gingen deze week drie grote projecten op transport de verschillende hallen van het Bolswarder bedrijf de deur uit. De tweede perslijn van A-Ware ging naar Heerenveen en een groot project vertrok naar Israël en Canada.

Momenteel is de markt voor de Klokslag voornamelijk gericht op West Europa maar krijgt het bedrijf ook steeds vaker opdrachten buiten Europa. Zo heeft het bedrijf opdrachten in Israël, Canada en Uruguay. Het bedrijf wil zijn markt echter verleggen naar Noord- en Zuid Amerika . Maar omdat dat soort projecten vaak langer dan een jaar duren is dat fiscaal erg lastig. Vaak wordt geëist dat een bedrijf wat langer dan een jaar in een ander land werkt een vestiging opent in dat land.  De Gea groep zit in veel van die landen en dat maakt het dat er een win win situatie ontstaat. Bij de Geagroep werken 18.000 mensen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.