Aan drugs verslaafde Bolswarder kok steelt uit fooienpot

LEEUWARDEN/BOLSWARD – Een 23-jarige Bolswarder die vorig jaar geld gestolen had van zijn werkgever in Sneek,moest donderdag voor de rechter verschijnen . De Bolswarder had geld gepikt uit de fooienpot en uit de koker waar het papiergeld in wordt gestort.

De Bolswarder is verslaafd aan heroïne en cocaïne. Soms heeft hij wel honderd euro per dag nodig om aan drugs te komen. In de zomer van vorig jaar werkte hij in de keuken van Grandcafé de Bommel in Sneek. Daar ontdekte men dat er geld verdween. Dat zorgde voor veel onrust bij de bedrijfsleiding, maar ook onder het personeel. In eerste instantie werd er volgens de Bolswarder niet naar hem gekeken: hij werkte in de keuken.

Uiteindelijk was hij toch tegen de lamp gelopen. Uit de afstortkoker had hij bijna 2000 euro gestolen, uit de fooienpot ongeveer 300 euro. Verder had hij een portemonnee gepikt en had hij in augustus en september bij een dierenspeciaalzaak en een supermarkt in Bolsward hondenworsten, snoep en drop gestolen. Stelen is in feite een tweede natuur voor de Bolswarder.

Aan de reclassering had hij verteld dat hij al sinds zijn achtste steelt. Het begon met snoepjes en geld van zijn ouders, het ging van kwaad tot erger. ‘Als ik dingen wil hebben, dan doe ik het’, aldus de verdachte. Hij groeide op bij een verslaafde stiefvader en ontwikkelde zelf ook een drugsverslaving. Met de hulp van de verslavingszorg wil hij daar een eind aan maken: ‘Ik wil van die rotzooi af’, zei de Bolswarder.

Hij heeft zich misschien vrijwillig gemeld, maar rechter Feike Agema bouwde in het vonnis toch wat zekerheidjes in: de Bolswarder werd onder toezicht van de verslavingszorg geplaatst. Hij zal zich moeten laten behandelen -eventueel klinische- en hij zal mee moeten werken aan een traject van begeleid wonen.

Voor de diefstallen kreeg de Bolswarder een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De rechter legde een extra lange proeftijd op van drie jaar. De straf was gelijk aan de eis van officier van justitie Margreeth Meijer. Het Grandcafé had geen schadevergoeding ingediend. Volgens de Bolswarder was er een maandloon en vakantiegeld van hem ingehouden.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.