Op zaterdagmiddag 15 maart 2014 wordt in de Martinikerk van Bolsward een drietal lezingen gehouden.
Een taalkundige, een bouwkundige en een theoloog zullen, ieder vanuit de eigen invalshoek, iets vertellen over de rol en betekenis van de Martinikerk.
De directe aanleiding is het verschijnen van het boek “Hoe God verscheen in Friezenland”. De auteur van het boek, Dirk Otten uit Heerde, zal een toelichting geven over zijn onderzoek naar de vroegste schriftelijke bronnen over het Christendom in deze streken. Otten is gepensioneerd leraar Duits. Hij heeft vele taalhistorische publicaties op zijn naam staan.
Naast deze spreker van “buiten” komen twee inleiders uit de eigen regio. Jan van der Klis zal spreken over de toren en de klokken van de Martinikerk. De toren is ouder dan de huidige Martinikerk en eigendom van de gemeente. Van der Klis was als gemeentelijk bouwkundige betrokken bij de recentste restauratie. Verder zal oud-pastoor Jan van der Wal ingaan op de missionaire insteek bij de “bekering” van de Friezen, hij noemt zijn bijdrage “Gelaagdheid in geloven”. De bijeenkomst is een initiatief van de Stichting Bolsward Historie en de Hendrick Nannes- en Catrijn Epesstichting.
Dat Bonifatius bij Dokkum werd vermoord, weten we allemaal vanuit de schoolbankjes. Het gebeurde halverwege de 8e eeuw van onze jaartelling. De Friezen moesten eerst niets hebben van het Christendom. Hun vaste waarden, gebaseerd op natuurgoden, wilden ze niet loslaten.
Eerst na de dood van Koning Redbad, in 719, met een toenemende Frankische invloed in het noordwestelijke kustgebied van Europa, vond het Christendom ingang. Aanvankelijk in de vorm van “prediking met het zwaard”, later op vreedzame wijze door rondreizende Angelsaksische missionarissen. Op de kerkterp van Bolsward was tot 1329 het middelpunt van decanaat Westergo gevestigd. Bolsward had eerst een houten kerkje, dat in de 11e eeuw werd vervangen door een Romaans tufstenen kerkje.
Het verklaart de titel van de bijzondere bijeenkomst, meer dan 1000 jaar Martinikerk in Bolsward. Halverwege de 15e eeuw kwam het huidige gebouw tot stand. Aanvang 14.30 uur. Einde 17.00 uur. Daarna is er nog de gelegenheid tot napraten in de kerk.
Toegang is gratis.