In Friesland is het aantal verkeersongevallen en verkeersongevallen met dodelijk afloop waarbij jonge automobilisten betrokken zijn hoger dan het landelijk gemiddelde. In 2020 is dit 7,9 per 10.000 inwoners tegenover 5,8 landelijk.
Friesland is als eerste provincie gestart met de workshop Stand up for your ride van VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. Het is een workshop die speciaal gericht is op jonge automobilisten waarin ze meer inzicht krijgen in risicovol rijgedrag en de gezamenlijke verantwoordelijkheid om veilig thuis te komen. Want jonge automobilisten hebben meer dan andere bestuurders leeftijdsgenoten als passagier. Uit onderzoek komt naar voren dat passagiers effect hebben op het rijgedrag van de bestuurder. Afleiding en peer pressure (groepsdruk) zijn de meest voordehand liggende verklaringen voor het rijgedrag. Maar hoe ga je hiermee om?
Stand up for your ride
De workshop stand up for your ride leert jongeren hoe ze veilig een autorit afdwingen. Tijdens de workshop maken deelnemers kennis met de uitdagingen waar zij op de weg mee te maken krijgen. Ervaringen worden uitgewisseld, en veel voorkomende situaties worden nagespeeld en besproken. Want wat zeg je (en vooral ook hoe) wanneer je vriend of vriendin toch met wat drank op achter het stuur gaat zitten, veel te hard rijdt, of blijft appen terwijl je samen in de auto zit? Maar ook leren bestuurders hoe ze moeten herkennen dat hun passagiers hun rijgedrag helemaal niet leuk of stoer vinden.
ROF-voorzitter Avine Fokkens: “Succesvolle acties voor jonge automobilisten zijn schaars, terwijl die hard nodig zijn. We hebben in ons Verkeers Educatie Centrum in Drachten al een soort terugkomprogramma, maar ik ben blij dat we daar nu een tweede aanpak aan toe kunnen voegen.”
Studenten Friesland College en de Friese Poort uit Leeuwarden eerste deelnemers
De eerste deelnemers aan de workshop Stand up for your ride zijn studenten van het Friesland College en de Friese Poort (MBO Rebound en Pitstop) in Leeuwarden. Vincent, student van het Friesland College zegt het volgende over de workshop: “ik vond de workshop erg informatief. De psychologische processen waren heel interessant. En dit is ook buiten het verkeer goed van toepassing.”
De meeste studenten vonden de workshop intensief en uitdagend. Het is niet makkelijk om een vriend of vriendin aan te spreken op zijn of haar gedrag in de auto. Maar als het om veiligheid gaat, begrijpen ze ook dat het niet goed kan aflopen wanneer ze hierover niet communiceren.
Leonie Dijkstra, docent van MBO Rebound was ook aanwezig bij de workshop en zegt hierover “het is niet alleen voor de studenten, maar ook voor de aanwezige docenten interessant. Fijn om ook een stukje bewustwording te creëren over het aanspreken van de bestuurder op zijn rijgedrag.”
Goed voorbeeld doet volgen
Stand up for your ride wordt dit jaar op meerdere MBO- en HBO-scholen in Friesland uitgevoerd. Ook vanuit andere provincies is er al belangstelling voor Stand up for your ride. Dit jaar nog starten ook de provincies Drenthe en Overijssel. De ervaringen die opgedaan zijn in Friesland met het Friesland College en de Friese Poort worden hierin meegenomen.