Wouter Galama van De onderwijswerkplaats in Bolsward weet als geen ander hoe je kinderen kunt motiveren om hun huiswerk te maken. Tevens is hij expert in het bieden van leerhulp.
Geen overbodige luxe in een periode waarin basisschoolkinderen een tijd lang thuisonderwijs kregen en middelbare scholieren nog steeds voor een deel te kampen hebben met online lessen. Hoe houd je jezelf gemotiveerd en hoe haal je een eventuele leerachterstand weer in?
De basisschoolkinderen zijn inmiddels weer fulltime naar school, maar hebben volgens Galama in veel gevallen een leerachterstand opgelopen na een periode van thuisonderwijs. “De meningen zijn erover verdeeld. Sommige mensen menen dat kinderen het zelf wel weer recht trekken, maar ik zet daar mijn vraagtekens bij. Om die kinderen toch wat extra’s te bieden, zeg ik altijd: doe een half uurtje per dag een taal- of rekenspelletje. Bijvoorbeeld even voor of na het avondeten. Op die manier blijven ze het leuk vinden en leren bijvoorbeeld ‘de tafels’ alsnog beter kennen. In het begin van de coronatijd heb ik op ons eigen Youtube kanaal regelmatig speltips gegeven en ik weet uit de praktijk dat het werkt.”
De Onderwijswerkplaats is onlangs weer begonnen met het bieden van leerondersteuning, bijles en huiswerkbegeleiding op locatie. Individueel en in kleine groepen. “Leerondersteuning gaat over hoe je het beste leren kunt. Dat is voor iedereen verschillend, de een leert het beste door mee te schrijven, de ander door te tekenen of goed te lezen. Bijles wordt vooral gegeven per vak, bijvoorbeeld wiskunde of economie. Dat is meer vakinhoudelijk. Een tijdje heb ik dit allemaal online gedaan. Ik heb dat zo goed mogelijk georganiseerd en vooral proefondervindelijk steeds verder verbeterd. Leerlingen konden mij op een scherm zien en daarnaast konden ze mijn berekeningen in beeld volgen of ik liet foto’s zien.”
‘Gebruik een agenda of planbord’
Wouter Galama geeft graag een aantal algemene tips voor zowel basisschoolkinderen als leerlingen van de middelbare school. Hier komen ze.
Tip 1
Creëer structuur en overzicht
Heel belangrijk: structuur aanbrengen. Kies een vast moment voor huiswerk maken en andere leeractiviteiten. Het lijkt voor de hand liggend, maar het is de basis. Gebruik een agenda of planbord. Dat zorgt ook voor overzicht. Kinderen zijn enorm geprikkeld door alle kanalen waar ze regelmatig gebruik van maken zoals Teams en digitale leerprogramma’s zoals Itslearning. Filter dat door overzicht te houden. Schrijf ook dat op in een agenda of op een planbord.
Tip 2
Neem na een half uur weer rust
Leer en werk niet te lang achter elkaar door, wissel af. Een half uur tot 45 minuten schoolwerk doen en dan weer even rust. Die afwisseling is belangrijk.
Tip 3
Leer op een creatieve manier
Leren doe je niet alleen door te lezen. Door eveneens actief bezig te zijn met de lesstof krijgen leerlingen het beter onder de knie. Maak een mindmap, een tekening of overhoor jezelf (of de ouders) middels bijvoorbeeld een quiz. Probeer daar creatief in te zijn en bedenk unieke manieren om de stof tot je te nemen. Blijf jezelf als middelbare scholier prikkelen. Voor basisschoolkinderen geldt dat de ouders hier een rol in spelen.
Tip 4
Leg het uit aan een ander
Samenvattingen maken? Dat werkt wel goed, maar je leert het beste door aan een ander uit te leggen waar de stof over gaat. Dat deze manier van leren goed werkt, is wetenschappelijk bewezen.
Tip 5
Na inspanning, weer ontspanning
Voor middelbare scholieren die maar een paar uur per week online les krijgen en de rest zelf moeten doen, geldt: deel je dag goed in. Ook hier komen we weer terug op die structuur. Dat werkt het beste en houdt het duidelijk. Een online lesdag is maar kort. Probeer de rest van de dag inspanning en ontspanning af te wisselen.
De Onderwijswerkplaats
De Warren 12
8701 GX Bolsward
www.deonderwijswerkplaats.nl
deonderwijswerkplaats@hotmail.com
Tel. 06-17920201