Op woensdag 12 september om 20.00 uurspelen medewerkers van Nivo Noord en enkele andere amateurspelers in Bibliotheek Bolswardhet toneelstuk ‘Heldere taal’. Met dit lichtvoetige stuk over taal(problemen) werken de spelers op een speelse manier aan hun taalvaardigheid.
De toneelvoorstelling is ontwikkeld om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en te laten zien wat zoal moeilijk en leuk is aan taal. Onder regie van Onno Spreij en Marit de Weerd hebben negen amateurspelers, waaronder medewerkers van Nivo Noord, aan deze vorm van communitytheater gewerkt. Taalervaringen en -verhalen uit de praktijk vormen de basis voor het stuk. Het resultaat: toegankelijk en ontwapenend theater.
Negen acteurs die op de planken staan en vol overgave een boeiend theaterstuk van ruim een half uur verzorgen. Dat is de voorstelling ‘Heldere Taal’ over taalproblemen, opgevoerd door amateurspelers, onder wie werknemers van schoonmaakbedrijf Nivo Noord. Zij zijn ervaringsdeskundigen. Allemaal zijn ze laaggeletterd en hebben ze de stap genomen om beter te leren lezen en schrijven. Rode draad in de voorstelling zijn de eigen taalervaringen van de toneelspelers. Het toneelstuk is ontwikkeld door dbieb, de Bibliotheek Service Fryslân en Nivo Noord en geschreven door de regisseurs Onno Spreij en Marrit de Weerd. Opgeven kan via de website van de bibliotheek of bij de balie.
Emoties
Het stuk is in 2018 jaar eerder opgevoerd bij bibliotheken en was een groot succes. De persoonlijke verhalen van de spelers gingen onder andere over liefdesbriefjes op de basisschool die beantwoord moesten worden door de zus van de toneelspeler. “En zij schreef natuurlijk niet wat haar was opgedragen.”, aldus Sylvia Laarman van Bibliotheken Noord Fryslân. Een andere anekdote ging over het niet goed kunnen lezen van een omleidingsbord waardoor de hoofdrolspeler in Duitsland terechtkwam. “Het raakt je wel, al die ervaringen. Het maakte bij de toeschouwers ook best veel emoties los. Het was indrukwekkend om te zien dat laaggeletterdheid op zoveel facetten van hun leven invloed heeft.” Daarmee is de bewustwording volgens Laarman vergroot.
Heftig
Tineke Leyten, werkzaam bij Nivo Noord en een van de toneelspelers, vindt het prachtig om het stuk uit te voeren. “Al deed vooral de eerste keer wel zeer. Best heftig wat wij als laaggeletterden in het dagelijks leven tegenkomen.” Volgens haar was dit ook te merken aan de reacties van het publiek. “Dit is de werkelijkheid, beseffen zij ook.” Na afloop van de voorstellingen nam iedereen de gelegenheid om na te praten met de spelers en regisseurs.