Oratoriumvereniging zing Weihachtsoratorium

De Oratoriumvereniging Bolsward zingt op zondag 14 december het Weihnachtsorarorium van Bach in de Martinikerk van Bolsward. Het optreden begint om 15.00 uur.

Bij de Oratoriumvereniging staat het jaar 2014 geheel in het teken van J.S.Bach. Na de succesvolle uitvoeringen van de Matthäus-Passion nam het koor het Weihnachtsoratorium in studie. Dit werk werd ook in 2008 voor een uitverkochte Martinikerk uitgevoerd. Onder enthousiaste leiding van dirigent Pauli Yap heeft de OVB dit oratorium weer verder kunnen uitdiepen. Voor de koorleden een belevenis. Ongetwijfeld zal het enthousiasme van het koor afstralen op het publiek.

Het Weihnachtsoratorium is een oratorium, bestaande uit zes afzonderlijke werken, soms aangeduid als cantates, door J.S. Bach geschreven voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735 en wel voor de drie kerstdagen, voor nieuwjaarsdag, voor de zondag na nieuwjaarsdag en voor Driekoningen. De teksten zijn ontleend aan het evangelie naar Lucas en het evangelie naar Mattëus.

De oratoriumdelen hebben een niet-kerkelijke voorgeschiedenis, maar dat was in die tijd geen bezwaar. Voor vorsten geschreven muziek kon daarom zonder probleem worden gebruikt voor Christus-Koning. De nadruk op hofdansen als model voor de meeste koren en aria’s is daarom ook door de bestemming van de oorspronkelijke cantates te verklaren. De meerderheid is in driedelige maat geschreven, voor de zowel vlotte beweging van de passepied als het meer statige menuet.
Zo is het openingskoor “Jauchzet, frohlocket” gebaseerd op de cantate “Tönet ihr Pauken!! Erschallet Trompeten!”. De eerste drie delen vormen een eenheid, symmetrisch geordend.

In het eerste en derde deel gebruikt Bach trompetten en pauken, terwijl in het pastorale tweede deel houtblazers de nadruk krijgen. De eenheid wordt afgesloten door het openingskoor van deel drie aan het eind te herhalen.
Bach heeft de zes delen niet gecomponeerd met de bedoeling om het ooit als één geheel uit te voeren. Het is daarvoor trouwens ook te lang en doorgaans beperkt men zich dan ook bij de uitvoeringen tot vier van de zes delen.

In Bolsward zijn dat naast de eerste drie delen voor de pauze, deel vijf na de pauze. Als afsluiting de herhaling van het magistrale openingskoor: “Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage”.

Net als bij de uitvoering van de Matthäus-Passion wordt de Oratoriumvereniging begeleid door het Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. Een viertal uitstekende solisten verlenen hun medewerking. Het zijn Stefanie True, sopraan, Daniel Elgersma, countertenor, Jeroen de Vaal , tenor en Martijn Sanders, bas. De muzikale leiding is in handen van Pauli Yap.
Voorafgaand aan het concert zal er om 13.15 uur in het Convent bij de Martinikerk een lezing worden gegeven door Ebo Reitsma, muziekdocent.

Informatie en reserveringen: www.ovb-bolsward.nl en 0515-576178 / 0515-231701

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.