45e Sneek-Bolsward-Sneek

Op zaterdag 30 augustus 2014 zal, voor de vijfenveertigste keer, de Friese hardloopklassieker Sneek-Bolsward-Sneek worden georganiseerd.

De eerste officiële Bolsward Sneek werd in 1967 gehouden, met start en finish op de Worp Tjaardastraat. Het keerpunt in Bolsward lag bij Hotel de Wijnberg. Onder enorme publieke belangstelling streden 45 mannelijke wedstrijdlopers om de eer. Rudie Mol uit Hilversum was als eerste, in 1.08.44, weer terug in Sneek gevolgd door Harm Hendriks en mister Horror Cees Clement.

Tot en met 1975 werd de loop jaarlijks georganiseerd. Van deze negen edities wist Johan Kijne uit Rotterdam er vier op zijn naam te schrijven. In 1974 deden er voor het eerst dames mee, waarvan Anneke Zeinstra met 1.28.55 de snelste was. In dat jaar zette Henk Kalf het parcoursrecord op 1.04.09. De jaarlijkse reeks werd onderbroken voor de, onder lopers legendarische, marathon van Sneek. In 1979 stond de loop weer op de kalender. De onderbreking had de loop geen goed gedaan. In 1980 stonden er slechts 33 lopers aan de start, een dieptepunt.

Het evenement is de laatste jaren gegroeid naar ruim 600 deelnemers. Een groot aantal daarvan kiest voor de alternatieve, kortere, afstanden. Van 1998 tot en met 2006 waren start en finish in de binnenstad van Sneek, maar sinds de verhuizing van Horror naar sportpark Het Schuttersveld vinden start en finish plaats op de gloednieuwe kunststofbaan. Start en finish zijn, net als in voorgaande jaren, op de atletiekbaan van organiserende vereniging Horror op Sportpark het Schuttersveld in Sneek. Naast de 20 kilometer is er een 10 en een 5 kilometer prestatieloop. Voor de jeugd wordt er een loop van ca. 1300 meter gehouden.

Anders dan vorige jaren zullen bij de 20 km de dames en de heren gelijktijdig starten om 17.00 uur. Inschrijven kan op de wedstrijddag tot een half uur voor de wedstrijd. De kosten voor zowel de 20, 10 en 5 kilometer bedragen € 6,00 bij voorinschrijving en € 7,00 bij na-inschrijving. Meer informatie is te vinden op www.sneekbolswardsneek.nl.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.