33ste Elfstedenroeimarathon 2018 een feit

Vrijdag 11 mei om klokslag 20.00 uur zal Wiebe Wieling,voorzitter van de Koninklijke Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’, vanaf salonboot Gaasterland het startschot lossen van de 33eelfstedenroeimarathon.

De marathon telt dit jaar het grote aantal van 97 teams uit binnen- en buitenland. Net al vorig jaar verschijnen er ook dit jaar een groot aantal studententeams aan de start van de 210 kilometer lange tocht. Zij dragen bij aan de verjonging van het marathonroeien en vormen een gedegen concurrentie in het wedstrijdveld!

 

De favoriete ploegen, waaronder de winnaar van vorig jaar Aengwirden-combi,doen een serieuze poging het record van net binnen de 17 uur te verbeteren. Of die poging slaagt, zal ook van de weersomstandigheden afhangen. Feit is dat ook enkele studentenploegen ‘voor de winst gaan’. Het studententeam dat als eerste finisht wordt bijgeschreven op de studentenwisselbokaal; TANTALUS, de beker der rechtvaardigheid!

Daarvoor moeten ze niet alleen hard roeien, maar ook snel wisselen.

Opvallend is het toenemend aantal buitenlandse ploegen dat aan de start verschijnt; zestien Duitse-, vier Belgische-en een Frans teams. Verder bestaat het deelnemersveld uit roeiverenigingen vanuit alle hoeken van het land. Van Maastricht tot Groningen en van Schagen tot Middelburg.

Start en finish

De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan roeien ze in het donker naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang arriveren de koplopers bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle).

Volgen
Een groot aantal ploegen – waaronder de acht wedstrijdteams – kunnen via tracking &tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd [www.elfstedenroeimarathon.nl]. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen op ieder moment bekijken wat de positie en snelheid van hun team is.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.