Wijn voor beginners: een eenvoudige uitleg van verschillende wijnsoorten

Er zijn tientallen verschillende soorten wijn, elk met hun eigen ideale bijpassende gerechten. En dan zijn er nog de wijnsnobs – mensen die gefermenteerd druivensap omschrijven als ‘zalvend’.

Jammer, want wijn is heerlijk. Met een basiskennis van verschillende soorten wijn en hun smaken kun je een dagelijkse maaltijd nemen en het buitengewoon maken … of een gewone ontmoetingsplaats veranderen in iets echt gedenkwaardigs.

Door wijn te begrijpen, smaakt het beter

Studies hebben aangetoond dat complexere beschrijvingen van rode en witte wijn deze wijnen juist beter laten smaken. Intuïtief is dit logisch. Als je meer woordenschat hebt om te beschrijven wat je opzuigt, zijn je hersenen beter in staat om subtielere smaken te onderscheiden.

Daarom hebben we een beginnershandleiding voor verschillende wijnsoorten samengesteld die de basis uiteenzet van wat verschillende wijnen, nou ja, anders maakt, en de belangrijkste descriptoren die je moet kennen om het meeste uit de wijn die je drinkt te halen.

Wat is het verschil tussen rode en witte wijn?

Oké, je hebt waarschijnlijk geen hulp nodig bij het herkennen van een witte wijn versus een rode wijn. Ze zien er anders uit en ze smaken zeker ook anders. Maar het is de moeite waard om te begrijpen waarom deze soorten wijn er zo anders uitzien en smaken. De boosdoener in beide gevallen: de huiden, en een kleinigheidje dat ze naar het feest brengen, tannines genaamd. Onthoud het woord tannine en wat het betekent, want wijnmensen praten veel over tannines.

De tong, ontmoet tannines..

Wat zijn tannines? Tannines zijn een van nature voorkomende stof in druiven en ander fruit en planten (zoals thee bijvoorbeeld). De smaak van tannine wordt vaak omschreven als bitter, waardoor een droog en taai gevoel in de mond ontstaat. Tannines komen in uw wijn terecht wanneer de wijnboer de schillen in het druivensap laat zitten terwijl het fermenteert. Zo krijgen wijnen ook hun kleur. Wijnen die weinig of geen huidcontact hebben, eindigen roze of wit, met veel minder tannines. Wijnen die langer met de schil gisten worden rood, met een hoog tanninegehalte. Zoals je je kunt voorstellen, hebben rode druivenschillen meer tannines dan witte druivenschillen.

(Leuk weetje: je kunt een witte wijn van een rode druif krijgen door de schil onmiddellijk uit het sap te verwijderen. Alle kleur komt van de schil – zelfs rode druiven zijn wit van binnen.)

Welke starters wijn moet je kopen?

Het is het beste om eenvoudig te beginnen, zodat u kunt isoleren wat u proeft en wat het is over een wijn die u wel of niet lekker vindt.

Begin in de prijsklasse van €10 tot €15. De meeste wijnen in deze prijsklasse zijn “typisch” voor hun variëteit en regio. Sommigen zeggen dat complexiteit pas begint op het niveau van €25 of €35, maar terwijl je in de verkennende fase bent, is het beter om je portemonnee te sparen. Dat gezegd hebbende, je kunt goede flessen wijn vinden onder de €10 – het is gewoon een beetje moeilijker. Een goede fles wijn bewaar je ook in een inbouw wijnkoelkast.

Nogmaals, het is moeilijk voor een beginner om te zeggen hoe een wijn zal smaken, uitsluitend op basis van de variëteit. Schroom dus vooral niet om hulp te vragen. Je kunt het beste de winkel binnenlopen en vragen naar het soort wijn dat je wilt proberen. Zeg: “Ik wil een droge, lichte witte wijn” of “Ik wil een volle rode wijn proberen.” Of je kunt zelfs wijnen noemen waarvan je in het verleden hebt genoten en om iets soortgelijks vragen.

Een andere goede tactiek is om te vragen naar een “typische” variëteit, bijvoorbeeld “Vind me een typische Pinot Grigio voor €15.” Hier is een kort overzicht dat u kan helpen beslissen:

Populaire witte wijnen:

  • Chardonnay – Fruitig, boterachtig, met een fluweelzacht gevoel dat atypisch is voor droge witte wijnen.
  • Pinot Grigio (ook bekend als Pinot Gris) – Eenvoudig, licht, droog en knapperig.
  • Riesling – Meestal erg zoet, met intense fruit smaken. Veel lichter dan chardonnay.
  • Moscato – Fruitig en vaak zoet.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.