Slangen in Nederland (en in het Fries Natuurmuseum)

We gaan steeds vaker de natuur in. Wandelen, fietsen, trailen, skeeleren. Wie voor de vroege morgen kiest, kan oog in oog komen te staan met bijvoorbeeld een ree, maar wist je dat je dat je in ons land op een zonnige vroege morgen ook een slang tegen kunt komen? Welke dat zijn en welke bijzondere slangen er deze zomer in het Natuurmuseum Fryslân te zien zijn, lees je hier.

In Nederland tref je ‘in het wild’ de adder, ringslang en de gladde slang. Eentje daarvan is giftig. We zetten de kenmerken op een rij.

Adder

De adder. De naam klinkt onschuldig, maar het is wel degelijk een giftige slang. Hij eet graag muizen en die doodt hij met zijn gif, om deze vervolgens te achtervolgen totdat de muis het loodje legt. Dan gaat dat beestje in één keer naar binnen. Word je door zo’n adder gebeten dan kan dat goed pijn doen, maar het is niet dodelijk. De adder heeft van die ogen met een spleetje als pupil. Hij heeft op zijn rug een zigzaglijn en wordt zo’n zestig centimeter lang. Best handig om te weten waaraan je een adder herkent. Waar je deze tegen kunt komen? Op hoge zandgronden.

Ringslang

De ringslang kan wel 130 centimeter worden, huist graag bij het water en daarom tref je deze op bijvoorbeeld dijkjes. De slang wordt een enkele keer ook in bewoond gebied gezien. Je herkent hem aan de tekening van een ring in zijn nek. De slang is niet giftig en bijt volgens de experts eigenlijk nooit. Om zich te weren scheidt de slang een smerig ruikend stofje af. Of hij houdt zich ‘dood’. Dat is alles.

Gladde slang

De gladde slang kom je zelden tegen, maar hij woont hier wel. Het is een vrij onschuldig dier van gemiddeld 65 centimeter dat niet giftig is. Met op zijn kop een donkeren vlek en een traag bewegingstempo zoekt hij graag zijn heil onder struiken. Hij leeft het liefst op droge zandgronden. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn gladde huid, zonder ribbeltjes wat de meeste andere slangen wel hebben.

Slangen in het museum

Wil je meer weten over slangen dan is er tot en met 9 januari 2022 een prachtige tentoonstelling in het Natuurmuseum Fryslân te zien met de titel: Gif, oog in oog met levende giftige dieren. Naast onder andere de koningscobra, de Texaanse ratelslang en de Gabon pofadders, huizen er nu ook zwartkopbosmeesters, een zeer zeldzame addersoort uit Costa Rica.

Bosmeesters worden in het buitenland vaak ‘Mute Rattlesnakes’ genoemd. Nu kent iedereen tegenwoordig het woord mute van online Zoom- en Teamssessies, en het betekent: dempen. Als deze slang waarschuwt, schudt hij zijn staart als een ratelslang met dat verschil dat het nauwelijks geluid maakt. De slang zit meestal in de struiken en het enige wat je van het geratel hoort zijn de blaadjes die meebewegen.

Behalve deze Gif expositie is er in het museum deze zomer nog veel meer te beleven. De OnderWatersafari, de educatieve attractie waarbij bezoekers een tocht maken door de onderwaterwereld van Nederland, draait op volle toeren. Daarnaast is er de vaste presentatie van het museum met onder andere: meekijken bij het werk van de preparateur, vliegen als een gans boven Fryslân, en alles te weten komen over Drukken en Drollen.

Speciaal voor de zomervakantie is het Natuurmuseum Fryslân alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandagen. Bezoekers kunnen voor een ticket met tijdslot naar de website van het museum: www.natuurmuseumfryslan.nl. Het Natuurmuseum is coronaproof, diverse aanpassingen en maatregelen zorgen ervoor dat een bezoek veilig en verantwoord is.

Foto kinderen: Marcel van Kammen

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.