2020: nieuwe woningen in Súdwest-Fryslân energieneutraal

Als het aan wethouder Gea Akkerman ligt worden er in Súdwest-Fryslân alleen nog woningen gebouwd die energieneutraal zijn. In 2020 kan iedere nieuwe woning zijn eigen energie opwekken. Met behulp van onder andere zonnepanelen, goede isolatie en bijvoorbeeld een warmtepomp.

Wethouder Akkerman roept woningcorporatie Elkien vanavond, tijdens de bijeenkomst over duurzaamheid in het Atrium in Sneek, op om hier het komende jaar samen aan te werken. En in gesprek te gaan met woningbouwcorporaties, bouwbedrijven en makelaars in de regio. “Wij hebben verschillende initiatieven die energiezuinig bouwen stimuleren. Met Elkien wil ik de uitdaging aangaan om in 2020 alleen nog energie neutrale woningen te bouwen, zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid”, aldus Akkerman.

Steeds meer woningen worden energiezuinig gebouwd of zelfs energieneutraal gemaakt. Dit heeft vele voordelen. Bewoners van een energie neutrale woning hebben geen energiekosten en zijn dus niet afhankelijk van energieprijzen. Energieneutrale woningen hebben in de zomer en winter een aangenaam binnenklimaat.

Toekomstbestendig aanbod
“Door het bouwen van energieneutrale woningen blijft de woningmarkt in Súdwest-Fryslân aantrekkelijk en toekomstbestending, legt Akkerman uit. We creëren hiermee een concurrerend aanbod van woningen.” Hiermee volgt gemeente Súdwest-Fryslân het beleid van de Europese Unie voor energie neutraal bouwen.

De komende maanden werkt Súdwest-Fryslân samen met verschillende partijen aan de nieuwe woonvisie. Energieneutraal wonen is een van de nieuwe speerpunten. Het komende jaar onderzoeken we de mogelijkheden. “Ik zie het als een uitdaging om ervoor te zorgen dat elke nieuwe woning in Súdwest-Fryslân energieneutraal wordt”, aldus Akkerman.

Foto via www.milieucentraal.nl

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.