15 jarige Liesette Bruinsma verslaat Paralympisch kampioene

Afgelopen weekend vond de Amsterdam Swimcup plaats in Amsterdam. Voor de Nederlandse Paralympische zwemmers was dit het eerste kwalificatie moment voor de spelen volgend jaar in Brazillië.

Voor Liesette Bruinsma was dit haar eerste kans om limieten te zwemmen en daar maakte ze gebruik van ook. Ze had al eerder onder de benodigde tijden gezwommen in Polen. Maar deze zijn niet officieel voor kwalificatie. Dus moest ze zich nogmaals bewijzen. Het toernooi begon voor haar op vrijdag al met een verbetering van het wereld record 50m schoolslag. Ze zwom een tiende sneller dan een week daarvoor in Polen. Het nieuwe Wereld record SB11 is nu 39,26. Liesette wist niet alleen in een legendarische tijd op de 50m schoolslag aan te tikken. Ze liet ook een streep door het wereld record 200m vrije slag zetten. Met haar 2:29,10 won ze de finale 200m vrije slag.

Op zaterdag 12 december, de dag dat Liesette officieel 3 jaar actief is als paralympisch zwemster, was voor haar een voor proefje van een eventuele paralympische finale in Rio tijdens de spelen. Haar Zweedse concurrente Maja Reichard voormalig wereldrecordhoudster 50m schoolslag, wereldrecordhoudster 100m schoolslag, Europees-, wereld- en Paralympisch kampioene moest op de 50m schoolslag in het stof bijten. Ook op de 100m schoolslag wist de 15-jarige Liesette Bruinsma haar voor te blijven. Ze bleef de Zweedse met drie seconden voor. Haar tijd 1:26,28 was goed voor het Wereld record. Dit waren echter de series. Bruinsma ging als eerste door naar de finale waar ze Reichard weer opnieuw tegen zou komen. Ook nu wist Liesette haar tegenstandster weer voor te blijven. Ze liet de wereld weer eens zien waar toe ze in staat kan zijn: 1:25,55 weer een nieuw wereld record. Op zaterdag zwom Liesette ook nog de 50m vrije slag. In de series een tijd van 31,99 een nieuw Nederlands Record. Ook deze tijd bleef niet lang staan. In de finales zwom ze 31,04. Deze tijd was sneller dan die van Guizhi Li, die boven aan de wereldranglijst 2015 staat.

Liesette wist ook de laatste dag het zwemstadion op zijn kop te zetten met een aantal nationale records. De 50m vlinder zowel in de series als finales. In de series zwom zij 36,06. In de finales zwom ze er een seconde vanaf 35,09. De progressie die zij toont is onvoorstelbaar. Op de 100m vrije slag wist Liesette in de series een 1:10,09 op de klok te zetten. Deze tijd was net iets boven het Nederlands record. In de finale herpakte ze zich met 1:07,60 bleef ze drie tienden boven het wereld record dat sinds London 2012 op naam staat van de Italiaanse Cecilia Camellini. Hiermee wist Liesette zich weer een eerste plaats op de Wereld ranglijst 2015 te verwerven. Met dit succes volle toernooi heeft Bruinsma drie limieten voor de spelen gezwommen. Door het hoge niveau van de nationale ploeg zal niet iedereen met limieten op de spelen kunnen starten. Voor Liesette was het in ieder geval een succes vol weekend met mooie ervaringen.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.