Mevrouw De Rijke voelt zich nog lang geen 100

Vandaag viert Hermina de Rijke Verburgh haar 100e verjaardag in It Uthôf te Bolsward en vanwege deze bijzondere dag kwam burgemeester Hayo Apotheker langs om haar te feliciteren.


Mw De Rijke werd geboren in Rotterdam en kwam in 1958 naar Tjerkwerd te wonen na de start van het schildersbedrijf van haar man. Dat was een grote stap voor haar want destijds was er nog geen riool en moest ze behoorlijk wennen aan het “tonnetje”. Ook de Friese taal was erg lastig voor haar maar ze kreeg al snel een bijzondere vriendschap met een buurvrouw, mw Bootsma. Na een aantal jaren verhuisde de familie naar Exmorra en in de jaren zeventig verhuisden ze naar Bolsward.

Haar man overleed in 1993, ze woonden toen net in de aanleunwoningen It Uthôf. Ze woont daar nu dus 20 jaar met veel plezier en sinds een jaar heeft ze gezelschap van Knor, een kater die kwam aanlopen en door niemand werd gemist en daarom nog steeds bij haar woont..

Mw De Rijke is nog steeds actief, zo schildert ze nog regelmatig en kookt ze ook zo nu en dan haar eigen warme maaltijd. Maar dat doet ze alleen als het eten wat ze krijgt vanuit Huylckenstein niet lekker is. Stilzitten is niet een hobby van haar. “Je moet wat in beweging blijven”:Aldus de eeuweling.

Mw De Rijke met haar vier kleindochters (v.l.n.r) Yvonne, Tinneke, Sonja en Hermine.

Het feest wordt vandaag “klein gevierd”, maar desondanks zit de kamer gevuld met familie. Haar beide kinderen zijn aanwezig en ook een aantal haar kleinkinderen en een aantal achterkleinkinderen vieren deze dag mee. Een achterkleinzoon vroeg speciaal vrij van school om op deze dag bij het bezoek te zijn van de burgemeester aan zijn overgrootoma. Ook haar kleindochter uit Zweden was speciaal voor deze dag overgekomen vanuit Zweden met haar drie kinderen.  

Vrijdag wordt het feest groot gevierd in bowlingcentrum De Stolp in Sneek. Dan komen ook een aantal vrienden en vriendinnen, waaronder mevrouw Bootsma uit Tjerkwerd, waar ze nog steeds contact mee heeft.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.