10.000 kg vet en eiwit van Aukje 97

Hichtum-Bij maatschap Kroondijk van State Grons te Hichtum is zaterdagmiddag Aukje 97 gehuldigd voor de productie van 10.000 kilogram vet en eiwit.

 ©Petra Kroon

Met haar ook al bijzondere leeftijd van 16 jaar heeft Aukje 97 126.095 liter melk gegeven. Aukje 97 is een koe met karakter en dat heeft er voor gezorgd dat zij deze prestatie heeft bereikt.

Haar moeder, Aukje 88, was een koe die door inseminatie niet drachtig kon worden maar dankzij een bevriende boer en een nachtje logeren werd uiteindelijk Aukje 97 geboren. In de stal van Mts. Kroondijk is zij de koningin en duwt zij koeien aan de kant om ervoor te zorgen dat zij op de juiste plekken kan komen om te eten. En dat zorgt ervoor dat ze deze prestatie kan leveren. Een aantal van haar dochters staan ook op state Grons en één van die koeien heeft de potentie om haar moeder achterna te gaan wat betreft de 10.000 kilogram vet en eiwitten.

Foto’s van Aukje 97 Door Petra Kroon

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.