VC Bolsward koploper na winst in Emmeloord

Emmeloord- Zaterdag 15 november reisden de dames van  VC Bolsward af naar de Noordoost Polder. In sporthal ´De Bosbadhal´troffen zij de dames van Vovem ´90. Via de setstanden 20-25, 14-25, 20-25 en 15-25 wonnen de dames met 0-4 in een collectief goed gespeelde wedstrijd van de nummer 8 van de competitie.

De dames van Bolsward startten met Nina Visser (dames 2) als spelverdeelster.  Na vorige week bleven er van de eerste selectie nog maar 5 dames over. Dit keer was het spelverdeelster Britt Kroon die nog niet inzetbaar was (rugblessure). Naast Nina hadden de dames van het 1e ook de beschikking over Fleur Wiersma (hoofdblok) en Marrit Wiersma (buitenaanval).

De eerste set werd er matig gestart. De dames van VC Bolsward keken al snel tegen een achterstand aan. Van 4-1 werd het 8-4 voor de thuisploeg. Vandaag zou echter blijken dat ‘collectief’ en ‘positiviteit’  de sleutelwoorden van de wedstrijd zouden worden. Bolsward raakte niet in paniek en kwam via een goede serve, aanval en blok netjes terug tot 9-9. Vanaf deze stand nam Bolsward het voortouw en nam een royale voorsprong. Met 20-25 sloot Bolsward de set winnend af.

In de tweede set was het Bolsward die na een redelijk gelijkopgaand begin langzaam de druk opvoerde. Zowel met serve, aanval, verdediging, blokkering en vechtlust was Bolsward goed bij de les. De gastvrouwen uit Emmeloord konden hier onvoldoende tegenover stellen en maakten daarnaast ook veel fouten. Door de matige passing kon de spelverdeelster van de thuisploeg haar aanvalsters niet optimaal bedienen. Hier profiteerde Bolsward goed van. Dat werken loont, blijkt uit het laatste punt van deze set. Na het wegspatten van de rallypass wordt deze nog teruggehaald, waarna Marrit Dijkstra met haar uiterste krachtsinspanning de bal nog via een rollertje over het net krijgt. Vovem is kansloos en met 14-25 gaat de set simpel naar de dames uit Friesland.

Met een nul twee voorsprong werd door de Bolswarder dames aan de derde set begonnen. Het leek alsof de concentratie aan het begin van deze set even weg was bij de Friezinnen. De dames kwamen met al snel met 4-1 achter en moesten vervolgens vol aan de bak om deze achterstand weer weg te werken. De middenfase kenmerkte zich als een gelijkopgaande strijd. Tot het moment dat de spelverdeelster van Vovem aan serve kwam. Op haar serve liep het team uit Emmeloord uit met een punt of zes. De Bolswarder dames liepen in deze fase achter de feiten aan. Coach Peter Posthuma wisselde Fleur Wiersma erin om de servicereeks te onderbreken. Bolsward krabbelde langzaam op en zorgde met meer druk weer voor aansluiting. In de slotfase bracht de serve redding voor Bolsward en de dames liepen uit naar 20-25.

De vierde set was voor het bonuspunt. Na 2-2 liep Bolsward al snel uit en komt op een riante voorsprong. Vovem geeft niet op en komt, mede door fouten van de Bolswarder dames, bij tot 12-15. Op deze stand besluit de Bolswarder coach een time-out aan te vragen. Vovem komt hierna nog op 13-15 maar Bolsward loopt weer uit (13-19). De koek is op bij de gastvrouwen en daarnaast is de foutenlast aan die kant van het net hoog. Bolsward speelt als collectief goed en in de slotfase komt ook Marrit Wiersma nog binnen de lijnen. Op haar serve komen de dames uit Bolsward op 14-23. Vovem pakt nog een punt maar moet toezien dat na een service-ace van Ineke Hobma de set en de wedstrijd naar Bolsward gaat.

Na deze overwinning voert Bolsward de ranglijst aan met 29 punten (uit 7 wedstrijden). Volgende week reizen de dames af naar Groningen. In de Struikhal gaat het om 15.30 uur de strijd aan met Donitas. Deze dames  staan op dit moment op een vierde plek (23 punten uit 7 wedstrijden).