SC Bolsward Zo1 wint thuis overtuigend van Harlingen

SC Bolsward (zo) was in de thuiswedstrijd tegen Harlingen gebrand op revanche. De uitwedstrijd eindigde in 1-1, maar de Bolswarders stonden tot in de laatste minuut voor. Zondag wonnen ze verdiend met 2-0.

© Johan de Jong

Harlingen is al enkele weken gehavend door het gemis van enkele basisspelers. Door diverse blessuregevallen en uitzendingen voor het leger en de vaart mist Harlingen zo’n zes basisspelers. Hierdoor startten vier A-spelers in de basis en zaten twee tweedejaars B-junioren op de bank. Trainer Duco Mulder van Harlingen heeft tezamen met het bestuur van Harlingen het besluit genomen om de jeugd de kans te geven en niet geroutineerde en gestopte spelers op leeftijd weer terug te vragen. Het is jammer om te constateren dat fusieclub Harlingen nu al personele problemen heeft in het vlaggenschip. Het feit dat een geblesseerde basisspeler van Harlingen wel in de zaal wil voetballen, maar niet op het veld (vanwege angst voor blessures) maakt het er voor Mulder niet makkelijker op.

De jeugd (en senioren) van Harlingen gaven weliswaar weerstand, maar SC Bolsward was eigenlijk gedurende de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en uiteindelijk de terechte winnaar. De eerste helft was behoorlijk vlak en speelde zich voornamelijk af op het middenveld. Eén keer werd het gevaarlijk voor de goal van SC Bolsward, omdat goalie TolgaDemirci bijna werd verrast door een te korte terugspeelbal van back Jochem van der Werf. Vlak voor rust had SC Bolsward op voorsprong kunnen komen, maar twee goede afstandsschoten (van Paul Huisman en OzgurAkkus) werden door keeper Vincent van der Werf van Harlingen onschadelijk gemaakt.

Beide teams zochten de warme kleedkamer en thee op met een 0-0 ruststand. In de rust werd Wessel Mulder van Bolsward gewisseld voor Sahan Demirbas. Sahan kende een ijzersterke invalbeurt en stichtte met zijn techniek en snelheid veel gevaar. Bolsward startte furieus na de rust en kwam bijna op voorsprong. Eerst werd een corner bijna tot goal gepromoveerd, nadat de bal door alles en iedereen werd gemist. De binnenkant paal was het eindpunt en de bal schoot weer terug in het veld. Enkele ogenblikken later kopte Lorenzo Lemmers al vallend (a la Van Persie in de WK-wedstrijd Nederland-Spanje) net naast.

Bolsward bleef ook in de tweede helft de beter voetballende ploeg en het was wachten op de goal voor de thuisploeg. De verdediging van Bolsward, op de backs Jochem van der Werf en Maarten Botermans en centraal Maxime Mulder en OzgurAkkus, stond als een huis en heerste in de lucht en over de grond. Bolsward hanteerde een hoog tempo. Rond de 70eminuut viel uiteindelijk de 1-0. Een prachtige voorzet vanaf links door Lemmers werd binnengekopt door Paul Huisman. Keeper Van der Werf kwam uit en Huisman kopte de bal achterwaarts over hem in de goal (1-0).

Snel na de goal werd Osman Bozkurt van Bolsward gewisseld voor Romano Perridon, waarna krachtpatser en loopwonder Ruben Jellesma verdedigende middenvelder werd en Perridon aanvallende middenvelder. Een schitterende pass van achteruit zette de invallertien minuten voor tijd alleen voor de keeper. Perridon gunde de goal aan de meegelopen Demirbas en deze schoot de 2-0 binnen. Althans, dat dacht de thuisploeg. Grensrechter Van Andel van Harlingen schoot zijn ploeg na een korte bedenking te hulp en vlagde voor buitenspel. Scheidsrechter Van Melsen wilde eerst niets weten van het vlagsignaal en wees naar de middenstip, maar ging na aandringen van Harlingen toch te luister bij de Harlinger grensrechter. Tot verbazing van Bolsward én het publiek (zowel Bolswarders als ‘Ouwe Seunen’ uit Harlingen) keurde Van Melsen de goalalsnog af.

Bolsward was even van streek en bijna kwam het cadeautje van de scheidsrechter en Harlinger grensrechter het team van Marc van Hiel duur te staan. Een overtreding op zo’n 20 meter van de goal van Demirci leverde een vrije trap op voor Harlingen. Deze werd goed genomen door Ane Schaap van Harlingen, maar een katachtige reflex van Demirci hield de bal uit de goal. De daaropvolgende corner werd gevolgd door een nieuwe corner en ook deze belandde bijna in de goal van Bolsward. Ook nu wist Demirci met een sterke redding de bal net voor de doellijn te keren. Deze momenten waren over de gehele wedstrijd eigenlijk het enige grote gevaar van Harlingen.

Bolsward herpakte zich en ging verder waar het tot de afgekeurde goal mee bezig was. Goed voetbal en Harlingen de wil opleggen. Een sterke actie van de weer goed voetballende Mounir Bouasrar leidde de 2-0 in. Bouasrar werd niet van de bal gezet, gaf een steekpass op Demirbas en uit diens voorzet scoorde Paul Huisman bij de tweede paal zijn tweede goal van de middag binnen.

Bij Harlingen werden de tweede helft de twee 2e– jaars B-junioren Remko Zandberg en Jesse Mulder ingebracht. Mulder werd zelfs zondag vlak voor vertrek naar Bolsward bij de selectie gehaald na het wegvallen van Jari Lemmers. Enkele minuten voor tijd maakte Cas Meereboer zijn debuut voor SC Bolsward Zo1. Meererboer heeft in het verleden bij RES 1 gespeeld en voetbalt sinds de fusie al enkele jaren verdienstelijk bij Zo2. Meereboer loste Lorenzo Lemmers af, waardoor SCB de wedstrijd rustig wilde uitvoetballen. Dat lukte en de 2-0 was ook de eindstand.

Bolsward maakt na de winterstop een goede serie door na de overwinningen op Friesland, Drachten en Harlingen. Volgende week mag het team van trainer Marc van Hiel het opnemen tegen Trynwâlden. Een team en vereniging met de nodige onrust na het bekend worden dat het bestuur aan de Algemene Ledenvergadering wil voorstellen om komend seizoen het prestatieteam op de zaterdag in plaats van zondag wil laten voetballen.