SC Bolsward (zo) wint op karakter van Drachten: 1-3

DRACHTEN – Volgens het voorwoord in het programmaboekje van Drachten was de wedstrijd tegen SC bolsward een formaliteit en leek het of de Drachtsters de drie punten al hadden bijgeschreven. Niets bleek echter minder waar: na 90 minuten stond een verdiende 1-3 op het scorebord.

In het begin van de eerste helft moesten beide ploegen duidelijk wennen aan de ietwat hobbelige, maar verder prima bespeelbare grasmat.

Drachten probeerde met verzorgd combinatievoetbal controle over de wedstrijd te krijgen en de Bolswarders zetten daar waar mogelijk druk onder leiding van hun motor Ruben Jellesma. Na zo’n 5 minuten kreeg Sahan Demirbas vrije doorgang richting de Drachtster keeper doordat twee verdedigers van Drachten elkaar in de weg liepen. Helaas koos Demirbas om af te leggen in plaats van te schieten en zo strandde deze mogelijkheid in schoonheid.

Na dit speldenprikje van Bolsward nam Drachten het heft stevig in handen en kwamen de Bolswarders er gedurende de eerste helft nauwelijks meer aan te pas.
In de 30e minuut mocht de Drachster spits Anton Vredevoort vrij inkoppen na een prima vrije trap van Yorn Sikkink, die overigens wel even onderweg was: 1-0. Drachten kreeg door de goal vertrouwen en drong de Bolswarders verder terug. Het was aan de onzorgvuldigheid van de Drachtsters in voornamelijk de eindpass te wijten, dat SC Bolsward in de rust niet tegen een grotere achterstand aankeek.

In de tweede helft tapte SC Bolsward uit een heel ander vaatje. Doordat trainer Van Hiel Osman Bozkurt op de linksback posteerde en Mounir Bouasrar inbracht op het middenveld, leek het gevaar van Drachten beteugeld en de balans terug in de wedstrijd. De gehele verdediging, met een uitblinkende Maxime Mulder en onder leiding van Özgür Akkus, gaf geen kans meer weg.

Het eerste gevaar van Bolsward na rust kwam via een combinatie van Lorenzo Lemmers en Paul Huisman
waarbij Demirbas vrij werd gespeeld voor de goal, helaas miste de uithaal van ‘Sjakie’ de nodige overtuiging.
Een kwartiertje in de tweede helft kwam het kantelmoment in de wedstrijd en tevens het moment van Wessel Mulder. Ook hij werd via mooie combinaties vrijgespeeld op de rand van het zestienmetergebied. Omdat de verdedigers van Drachten weigerden uit te stappen besloot Mulder vanuit stand, met een fraaie krul over de keeper op prachtige wijze de verdiende 1-1 op het scorebord te schieten.

SC Bolsward was nu de bovenliggende partij en bleef met een enorme drive Drachten onder druk zetten.
In de 78 e minuut kregen de Bolswarders loon naar werken. Osman Bozkurt stoomde het middenveld op, hij verschafte zich vrije doorgang met een onvervalste zaalvoetbalactie door de bal onder zijn voet, inclusief pirouette twee tegenstanders af te schudden, Bozkurt speelde vervolgens de vrijstaande Demirbas aan, die op zijn beurt met een geplaatste schuiver de keeper het nakijken gaf: 1-2.
Drachten probeerde het hierna nog wel met een offensiefje maar de Bolswarder verdediging gaf geen krimp.
Toen enkele minuten na de 1-2 ook nog eens de 1-3 werd binnengeschoten door Wessel Mulder nadat de keeper onder een hoogopstuitende bal doorging, was de wedstrijd gespeeld en kon SC Bolsward drie mooie punten bijschrijven in tegenstelling van wat het voorwoord in het programmaboekje suggereerde.