SC Bolsward (zo) laat de winst liggen bij Friesland

SC Bolsward (Zo) trad zondag uit aan tegen Friesland. De no. 2 (Friesland) tegen de no. 3 (SCB). De thuiswedstrijd ging met 0-3 naar Friesland. Op basis van met name het goede spel voor rust had een vergelijkbare uitslag er in gezeten, maar SCB wist zich niet te belonen voor haar goede spel en vele gecreëerde kansen. Met de 1-1 eindstand was Friesland tevreden en had SCB twee punten laten liggen.

Friesland had in het begin de overhand zonder echt gevaarlijk te worden. Bij de eerste de beste tegenaanval van SCB in de 13e minuut beging Friesland een overtreding. Harun Ergoz gaf de bal voor, waarbij Tom Bleeker in het strafschopgebied werd vastgehouden. Het lichte vergrijp werd bestraft met een penalty voor SCB. Ozgur Akkus schoot deze penalty feilloos binnen.

Het begin was vergelijkbaar als de thuiswedstrijd tegen Friesland. Ook toen een overwicht voor Friesland en ook toen kreeg SCB een penalty bij 0-0. Die werd toen echter gemist door Akkus. Nu bleef hij koelbloedig en de keeper was kansloos (0-1). De wedstrijd kantelde in het voordeel van SCB en de Bolswarders creëerden diverse kansen. Ozgur Akkus kwam eenmaal één of één voor de keeper, maar nu was de keeper de winnaar. Mounir Bouasrar en Raymond Abelsma wisten hun goede kansen net niet te verzilveren en een vrije trap van Deniz Akkus werd net gemist door zijn broer Ozgur.

In de 28e minuut kreeg Friesland pas de eerste echte kans; deze kopbal werd door goalie Tolga Demirci goed gepakt. In de 30e minuut etaleerde Demirci weer zijn goede trap: een schitterende uittrap zette Ozgur Akkus alleen voor de keeper, maar ook nu was de keeper de winnaar. In de 44e minuut werd een dieptebal door Deniz Akkus verkeerd geraakt en kwam Frank Stelpstra oog in oog met Demirci te staan. Deze kon de bal nog net keren. Vlak voor rust wist Jochem van der Werf een tegengoal te voorkomen door een inzet van Friesland via een sliding te blokken. Ruststand 0-1.

Na de pauze volgde een fase van kleine kansen totdat in de 56e minuut SC Bolsward op 0-2 komt. Deze goal werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel (gaf ook de grensrechter na afloop in de bestuurskamer toe). SCB hield de overhand en bleef gevaarlijk via Akkus, Bouasrar en Lemmers. In de 65e minuut weer een tegenstoot van Friesland die door Demirci werd gepakt. In de 67e minuut had SCB nog een goede kans op de 0-2 na een prima actie van Paul Huisman: de inzet ging snoeihard op de lat. De 0-2 hing op dat moment eerder in de lucht dan de 1-1.

In de 75e minuut kwam er een bepalende wissel van Friesland: invaller Bastiaan Zijlstra (jeugdspeler van Friesland) bracht nieuw elan in de wedstrijd en vanaf nu kreeg Friesland meer de overhand. Al in de 76e minuut kwam Friesland op 1-1. Een voorzet vanaf de zijkant werd niet goed verwerkt, waarna Tom van der Meer van dichtbij kon binnenschieten.

In de 81e minuut werd Ozgur Akkus vervangen door Leroy Hogenes en in de 87e minuut volgde het debuut van A-junior Wessel Mulder (kleinzoon van Wout Mulder, ex-voorzitter van v.v. RES). Iets daarvoor kroop SCB nog door het oog van de naald. Een corner van SCB werd gevolgd door een snelle counter van Friesland. Deze werd niet goed verwerkt door het middenveld en verdediging van SCB en maakte Osman Bozkurt ongelukkig hands. De vrije trap werd met moeite gekeerd door Demirci en de afvallende bal werd van dichtbij snoeihard op de paal geschoten.

Bolsward werd in de slotfase onrustig en kwamen nog even met 10 man te staan door een bloedneus van Van der Werf. In de blessuretijd werd debutant Mulder door Bouasrar de diepte in gestuurd, maar floot de scheidsrechter af voor een smerige overtreding op Bouasrar. Een rode kaart was op zijn plaats, maar de scheidsrechter gaf alleen een vrije trap waar Bolsward niets aan had (immers Mulder ging alleen richting de goal van Friesland).

Het was geen hoogstaande wedstrijd, maar door de spanning, vele kansen en mooie weer wel een leuke wedstrijd. SCB werd weer gevolgd door vele Bolswarders (ca. 40 man). Over twee weken (zondag 23 april) komt koploper Oerterp op bezoek in Bolsward. Zij kunnen dan kampioen worden, maar SC Bolsward dat is gebrand op revanche voor de kansloze 4-0 nederlaag uit bij Oerterp. Aanvang 14.30 uur.