SC Bolsward (zo) boekt vierde overwinning op rij

OENTSJERK Op een zonovergoten veld maar met een ijzige Siberische wind dwars over het veld moesten Trynwâlden en Bolsward afgelopen zondag aantreden om hun eind vorig jaar, door sneeuwval afgelaste treffen in te halen.

Voor de ogen van het toch in behoorlijk getale op komen dagen publiek van zowel Trynwâlden als SC Bolsward ontspon zich een boeiende, spannende en curieuze wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Willem Stel uit Leeuwarden.

Trynwâlden nam na het eerste fluitsignaal direct het initiatief. Al in de 2e minuut werd via een vlotlopende combinatie tussen de gebroeders Algra op rechts Danny van der Wal vrij voor keeper Tolga Demirci gezet. De prima uithaal van de Trynwâldster spits werd door de Bolswarder keeper goed verwerkt tot corner.

Door de nodige blessures en afwezigen waren er enkele wijzigingen in de Bolswarder opstelling en daar moest men wel even aan wennen.

Trynwâlden had hier uiteraard geen enkele boodschap aan en bleef vroegtijdig druk zetten om de Bolswarders tot foutjes te dwingen. In de 25e minuut was het raak voor Trynwalden, Danny van der Wal liet met een bekeken schuiver, na een goede assist van Ruurd Algra met de borst, keeper Demirci kansloos: 1-0.

In het vervolg van de eerste helft mocht Bolsward zijn handen dichtknijpen dat de thuisploeg het naliet om de score niet verder uit te breiden dan 1-0. Demirci en domweg falen van de Trynwâlden-spitsen zorgden ervoor dat de ruststand ‘slechts’ 1-0 was.

In de tweede helft bleef Ruben Jellesma geblesseerd achter in de kleedkamer en hierdoor maakte de 18-jarige A-junior Jesse Bons zijn debuut in de hoofdmacht van SC Bolsward.

Trainer van Hiel leek zijn team de boodschap te hebben meegegeven om meer duelkracht te tonen en dit had een positieve uitwerking op het spel van de Bolswarders. De spitsen Lemmers, Huisman en vooral Wessel Mulder werden steeds dreigender richting de Trynwaldster goalie.

In de 50e minuut ontfermde Özgur Akkus zich over een vrij trap op de rand van het strafschopgebied, het geniepige stuitje bleek keeper Dijkstra te machtig: 1-1.

Nog geen 2 minuten later worstelde Wessel Mulder zich op rechts langs zijn directe tegenstander en haalde de achterlijn, de harde lage voorzet bij de eerste paal werd subliem binnengetikt door de als de kippen erbij zijnde Paul Huisman: 1-2.

De Wâldmantsies waren even de kluts kwijt en de Bolswarders namen het heft in handen in deze fase van de wedstrijd. Een aanval in de 62e minuut leverde de Bolswarder derde treffer op. Via Romano Perridon en Huisman kwam de bal bij Osman Bozkurt die de keeper met een geplaatst schot het nakijken gaf: 1-3

De laatste 20 minuten perste Trynwâlden er nog een waar slotoffensief uit. Hierdoor ontstonden er ook ruimtes voor de Bolswarder aanvallers. Mulder raakte in één van die uitvallen geblesseerd en werd nog vervangen door ‘good old’ Henk Koster. In de 75e minuut ontglipte de Trynwâldster topschutter Ruurd Algra even aan de aandacht de Bolswarder verdedigers, vanaf de achterlijn legde de voormalige speler van FVC de bal panklaar voor de inkomende Roland Schweigman: 2-3.

Trynwâlden probeerde nog met de moed der wanhoop een gelijk spel uit het vuur te slepen. De Bolswarders daarentegen streden voor elke meter om de overwinning veilig te stellen. 5 minuten voor tijd moest ook aanvoerder Özgur Akkus geblesseerd naar de kant, hij werd vervangen door nog een debuterende A-junior Arjen Bogaard.

Door het uitvallen van laatste man Akkus verkaste de Bolswarder spits Paul Huisman noodgedwongen naar de laatste man-positie. Huisman voetbalde de wedstrijd als debutant op de laatste man als een ware routinier foutloos uit en Bolsward trok als team 3 punten over de streep.

Als schrale troost kan Schweigman zijn 100e goal en 4e ster bijschrijven. Goede wijn behoeft geen krans, maar het zou toch doodzonde zijn, dat het zondagvoetbal in Friesland wordt verstoken van z’n mooie ploeg als VC Trynwâlden.